Kako pravilno voditi finansijsku evidenciju u malom preduzeću

Kako pravilno voditi finansijsku evidenciju u malom preduzeću

Kao vrhunski računovođa i organizator procesa u Srbiji, želim da istaknem važnost pravilne finansijske evidencije u malom preduzeću. Pravilno vođenje finansijske evidencije nije samo zakonska obaveza, već i ključni faktor koji utiče na uspešnost vašeg poslovanja.

Pravilno vođenje finansijske evidencije omogućava vam da održite kontrolu nad svojim finansijama, što znači da ćete biti u mogućnosti da donosite pravovremene odluke o investicijama, upravljanju novcem, i planiranju budućnosti preduzeća. Takođe, pravilno vođenje finansijske evidencije pomaže vam da se pridržavate poreskih zakona, izbegnete kazne i negativan uticaj na ugled vašeg preduzeća.

Evo nekoliko saveta kako da pravilno vodite finansijsku evidenciju u malom preduzeću:

  1. Vodite odvojenu evidenciju za prihode i rashode - Odvojena evidencija prihoda i rashoda omogućava vam da pratite tok gotovine i utvrdite gde se troši novac vašeg preduzeća.
  2. Koristite kvalitetan softver za vođenje finansijske evidencije - Investirajte u kvalitetan softver za vođenje finansijske evidencije koji će vam omogućiti precizno praćenje svih transakcija i izveštavanje na jednostavan način.
  3. Redovno ažurirajte finansijsku evidenciju - Važno je ažurirati finansijsku evidenciju svakodnevno kako bi bila tačna i relevantna. Ovo takođe omogućava brzo donošenje odluka kada je to potrebno.
  4. Razumite zakonske obaveze - Potrebno je da razumete zakonske obaveze koje vaše preduzeće ima kada je u pitanju finansijska evidencija, kako biste izbegli kazne i probleme sa poreskom upravom.
  5. Imajte pouzdan sistem za backup podataka - Pouzdan sistem za backup podataka osigurava da vaši finansijski podaci budu sigurni u slučaju neočekivanih problema.

Uz to, vodite računa i o pravilnom evidencijom ulaznih računa i dokumenata. Važno je da sve račune i ostale dokumente koji su povezani sa poslovanjem, poput ugovora, ugovora o zakupu, ugovora sa zaposlenima, čuvate na sigurnom i da ih organizujete u mapama ili fasciklama po godinama ili po vrstama dokumenata.

Ne zaboravite da vodite evidenciju o dugu kupaca i obaveza prema dobavljačima, jer to može značajno uticati na vašu likvidnost. Takođe, redovno ažurirajte evidenciju o zalihi, kako biste znali koliko robe imate na raspolaganju i kada je potrebno naručiti novu.

Najbolje je da se finansijska evidencija vodi u softveru za knjigovodstvo, jer to omogućava brže i lakše generisanje izveštaja i analiza, što vam može pomoći u donošenju poslovnih odluka. Međutim, ukoliko se odlučite za ručno vođenje evidencije, ne zaboravite da je potrebno redovno backup-ovati podatke i čuvati ih na sigurnom mestu.

Ukoliko ne znate kako da vodite finansijsku evidenciju, ili želite da se posvetite drugim aspektima poslovanja, razmislite o angažovanju knjigovođe ili računovođe. Oni će voditi računa o vašoj finansijskoj evidenciji, a vi se možete posvetiti rastu i razvoju vašeg preduzeća.

Vaš Mari-Mar tim

× Zapošljavamo! Saznajte više na sledećem: LINKU